Eerste stap

U heeft bij ons een kitten gereserveerd. Misschien is het uw eerste huisdier en u heeft geen idee wat er bij de aanschaf van een kitten komt kijken. Het beste begin is het lezen van het boek 'I love happy cats' van Anneleen Bru.  Ze omschrijft in makkelijk te begrijpen taal vrijwel alles over de kat. Wat zijn de behoeften? Hoe denkt een kat? Waar en waarom zet ik een krabpaal? Welke en hoeveel kattenbakken heb ik nodig? enzovoort.  Het is een prachtig boek en een must om te lezen. 

Voeding

Katten zijn vleeseters,  het zou ideaal zijn om een kat alleen vlees te geven. Nu werkt dit in de praktijk helaas niet zo en we grijpen daarom naar een brokje.  Voor een kat is het fijn als er 24/7 eten staat, het liefste op verschillende plekken. (ook water bij voorkeur op verschillende plekken en nooit naast het eten).  Zelf hebben we voor de kittens voor Husse gekozen.  Dit omdat ze een echt goede service hebben.  Tegenwoordig hebben vrijwel de meeste merken wel een graanvrije variant. Het idee is leuk, maar het graan is dan vervangen door bv aardappel. Daar kan ik niet helemaal achter staan.  Een alternatief is brok op basis van rijst.   (let op! Goedkoop is veelal duurkoop).Wilt u geen vlees geven aan de kat?  Dan is blikvoer een redelijk alternatief.  Let hier goed op kwaliteit, Animonda is bijvoorbeeld een goed merk en de kwaliteit is zeker goed te noemen.Het kitten krijgt in ieder geval 2 kg kittenbrokjes mee van Husse, het is niet nodig om al brokjes in huis te nemen.    
Kattenbak 

De stap van voer naar de kattenbak is snel gemaakt natuurlijk.  :)  Let bij de aanschaf van een kattenbak er zeker op dat deze groot is.  De zwarte Curver kattenbak ziet er misschien leuk uit maar deze is al snel te klein en de kat wordt niet echt uitgenodigd om naar binnen te gaan. Het liefste heeft een kat een open kattenbak.  De Ikea groene wasmanden zijn hier favoriet.   Nu begrijp ik heel goed dat niet iedereen een open kattenbak in huis wilt.  Een alternatief is dan een normale (grote) kattenbak, let bij aanschaf er op of het deurtje/klep eruit kan.  Een kat vindt het niet fijn om deze klep over de rug te voelen. De motivatie om de bak te gebruiken moet dan al groter zijn dan het onprettige gevoel. U helpt uw kat al een heel eind door het deurtje/klep eruit te laten. Kattenbakvulling

Kattenbakvulling.  
Er is ontzettend veel keuze in vulling. Allereerst is het belangrijk om even te kijken hoe 'afval' geregeld is? Gaat alles in een grijze zak? Woont u 3 hoog en moet u slepen met uw afval? Dan is een natuurlijke vezel vulling mogelijk een alternatief. Deze wegen (na gebruik) veel minder dan de betonieten kattenbakvulling.  
Probeer eens verschillende soorten uit en kijk welke het beste bij uw situatie past. Zo is er bijvoorbeeld klonterend en niet klonterend grit. Er is ook een systeem voor houtkorrels. Kattenvoetjes zijn niet echt gemaakt voor houtkorrels, ervaart een kat de houtkorrels als pijnlijk? Dan is er een kans dat de bak niet meer gebruikt wordt.
Een absolute no-go zijn geurtjes door het grit! Voor onze neus misschien prettig maar voor de gevoelige neusjes van katten zijn die geurtjes niet prettig.

Krabpaal

Ook de krabpaal is er in allerlei vormen en maten.  Mijn absolute favoriet is een krabpaal (groot of klein) met een hangmatje en afneembare kussentjes.   Zijn de kussentjes versleten of is het tijd voor een nieuwe kleur? Dan  kan dit makkelijk vervangen worden. Dit soort krabpalen zijn over het algemeen veel stabieler en van goede kwaliteit.  Let vooral op het materiaal welke is gebruikt om te krabben (sisal), het beste is dik sisaltouw.  Sisaltouw is los te koop, mocht het er niet meer netjes uitzien dan kan het vervangen worden.  Ik verwijs nogmaals terug naar het boek van Anneleen Bru (I love happy cats), daarin staat uitgebreid vermeld waar u het beste de krabpaal plaatst. Meestal is dit niet de plek die we als baasjes bedacht hebben.   Is er niet voldoende plaats in huis voor een krabpaal? Denk dan eens aan ligplekjes aan de muur.  Het is dan wel belangrijk om ergens een krabplek te realiseren. Wist u dat een kat ook een horizontale krabplek kan waarderen?  REISMAND

Mijn voorkeur gaat uit naar een reismand met de opening boven. Curver heeft mooie reismanden. Het mandje zelf kan (zonder deksel) ook als slaapplekje gebruikt worden.  Het voordeel van deze reismand is, dat je het kitten (en later volwassen kat) gewoon uit de mand kan tillen. Een mand met het deurtje aan de voorkant is minder geschikt, bij bv een dierenartsbezoek moet het kitten ofwel er vanzelf uitlopen of uitgehaald worden. Met een opening boven gaat dit veel makkelijker en diervriendelijker. 

.....

I123

.....

123.

.....

123